Waterdicht?

Horloges die zijn gemaakt voor normaal gebruik zijn in principe niet geschikt om mee onder water te gaan. Zowel mechanische als elektronische uurwerken bevatten namelijk een aantal belangrijke onderdelen die kunnen roesten. Vooral de luxere horloges, zoals met extra platte kast of met een gouden of zilveren kast, hebben vaak geen extra voorziening die het uurwerk beschermen tegen binnendringen van vocht. Die moeten dus met gepaste zorg worden behandeld.

Als een horlogekast op het achterdeksel een aanduiding draagt die aangeeft dat het horloge (in enige mate) waterdicht is, dan betekent dit dat aan de kast voorzieningen zijn aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht. Bij dergelijke horloges is het glas geperst in een kunstofpakking. Het achterdeksel en de eventuele losse glasrand zijn eveneens voorzien van een afdichting, net als het gelijkzetknopje en eventuele andere knoppen.

De mate van waterdichtheid van horloges wordt veelal aangegeven door middel van symbolen of tekst. Deze waarden zijn testnormen van de waterdruk waarmee de horlogekast in de fabriek is getest, bij kamertemperatuur. Ze houden geenszins in dat waterdichtheid van zo'n kast onder alle omstandigheden tot die waterdruk gegarandeerd kan worden. Hierover bestaan bij de consument vele misverstanden, het is dan ook van het grootste belang dat bij de verkoop de juiste voorlichting wordt gegeven.

Valkuil: Temperatuurverschillen

Temperatuurverschillen vormen een verraderlijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamde waterdichte horloges. Een 'waterdichte' kast die geschikt is om dagelijks mee te douchen, bijvoorbeeld, kan volkomen vollopen met water wanneer de gebruiker er op vakantie mee gaat zwemmen. Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de horlogekast. Wanneer dit horloge echter wordt opgewarmd in een lekker tropisch zonnetje, kan de temperatuur van de kast wel oplopen tot wel 40 of 50 graden.

Komt het horloge vervolgens plotseling in aanraking met water met een temperatuur van 20 tot 25 graden, dan krijgt de horlogekast een klap door het relatief grote temperatuurverschil. Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden kan dan gaan lekken en vol water lopen.

Condensvorming

Ook bij goed afgesloten waterdichte horlogekasten is het mogelijk dat er condens optreedt aan de binnenkant van het glas. Dit betekent niet dat het horloge lek is. Condens kan namelijk ook ontstaan wanneer het horloge plotseling afkoelt. Het vocht dat zich in de lucht in de horlogekast bevindt, kan dan condenseren en een lichte waas vormen aan de binnenzijde van het glas. Zodra het glas weer op temperatuur is gekomen, zal dit waasje vanzelf weer verdwijnen. Is er echter sprake van dikke druppels aan het glas, dan is de kast niet goed waterdicht. Om roestschade aan het uurwerk te voorkomen, moet daar - liefst snel - iets aan gedaan worden.