Sieraden zo lang mogelijk mooi houden, hoe doe je dat?

Helemaal blij ben je met je nieuwe ring, armband, oorbellen of ketting. Misschien gekregen van een bijzonder persoon of met een speciale reden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je sieraad zo lang mogelijk mooi blijft? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Vooral als je sieraden dagelijks draagt kun het nooit helemaal voorkomen, krasjes, beschadigingen of verkleuringen. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten gedurende de dag.

Je staat ’s ochtends op en je neemt een verfrissende douche. Tijd voor tip 1:

  • Vóór het douchen of zwemmen je sieraden afdoen. Zo voorkom je contact met zeep en chloor en voorkom je verkleuring.

Tijd om je outfit voor de dag aan te doen. Dat leuke kanten shirtje bijvoorbeeld, waar gemakkelijk sieraden aan blijven hangen. Tip 2 is dan ook:

  • Doe je sieraden als laatste handeling om.

Je kijkt in de spiegel, tijd voor haar en make-up! Maar voordat je met make-up, parfum en haarspray aan de slag gaat, tip 3:

  • Zorg ervoor dat de sieraden niet direct in aanraking komen met cosmetische producten. Hierdoor voorkom je een dof effect.

Na een ontbijtje ready to go to work! Als het werk is waar je een flinke fysieke inspanning voor moet doen, let dan op dat je de sieraden niet verliest. Of tip 4:

  • Voorkom dat je sieraden ze in contact komen met zweet! Ook zweet dat je sieraden aan. Sieraden dus ook afdoen tijdens het sporten.

Eenmaal thuis is het tijd voor het avondeten. Voordat je de ingrediënten verzameld hebt tip 5:

  • Aardappels schillen? Voor je een gerecht op tafel zet is het ook verstandig je sieraden af te doen. Zo bevatten sommige ingrediënten zwavel, waaronder aardappelen, knoflook en eieren. Niet best voor je sieraden.

Het einde van de dag nadert. Heb je al de hele dag je sieraden om? Tijd voor tip 6, 7 en 8:

  • Hoe langer en hoe vaker je sieraden draagt, hoe meer ze slijten. Doe je sieraden daarom af voordat je gaat slapen. Een kettinkje of armbandje kan ook gemakkelijk stukgaan tijdens  het slapen.
  • Sluit kettinkjes, armbanden en andere sieraden met een sluiting voordat je ze opbergt. Zo voorkom je dat ze in de knoop raken. Dat scheelt een hoop tijd de volgende ochtend.
  • Bewaar je sieraden op een donkere plek, bijvoorbeeld in een sieradenzakje of zacht bekleed kistje. Zo blijven ze mooi en worden ze niet onnodig blootgesteld aan zonlicht (als ze overdag even niet draagt).

Alle tips opgevolgd en toch verkleurde sieraden? Het kan ook komen door een verhoogde PH-waarde van de huid. Daardoor kunnen zilveren sieraden snel donker uitslaan, vooral in de zomermaanden. De aanslag is gemakkelijk te verwijderen door het sieraad te poetsen met een zilverdoek of door het enkele seconden in speciaal zilver schoonmaakmiddel te dippen.

Voor een goed advies over onderhoud of reparatie ben je het beste af bij een juwelier. Zij weten als geen ander hoe ze jouw lievelingsjuweel weer als nieuw kunnen maken!